Vandaag bereikbaar tot 17:00
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

3 Creatieve oplossingen met vloeren

3 creatieve oplossingen met vloeren

Een nieuwe vloer in je woonkamer of in de keuken, je kunt haast niet wachten tot de basis van je interieur staat. Tegelijk weet je niet waar je moet beginnen met het kiezen van een vloer en de oneindigheid aan keuzes en mogelijkheden lijkt je soms niet verder te brengen. Waar moet je aan denken bij het kopen van een nieuwe vloer en hoe kun je zien wat het effect van een nieuwe vloer is op jouw interieur? In deze blog geven we je een drietal creatieve oplossingen met vloeren die je helpen inzicht te krijgen in het effect van de vloer op de ruimte.

1. Optisch ruimer maken

vloer optisch ruimer maken

Heb je een woonkamer die net iets te klein aanvoelt? Er zijn verschillende manieren om meer ruimte te creëren, zowel fysiek als optisch. In het laatste geval biedt de vloer een creatieve oplossing. Het legpatroon van de vloer is namelijk erg bepalend voor het gevoel dat je in de ruimte creëert. Houd daarbij rekening met de keuze voor het patroon van de vloer, de richting waarin je de vloer legt en de grootte van de vloerdelen.

Een eikenhouten vloer met recht gelegde vloerdelen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ruimte optisch langer lijkt. De richting waarin je deze vloer legt, benadrukt de lengte van de ruimte en leidt je blik langzaam naar de andere kant van de kamer. Als je de planken een kwartslag draait, wordt je blik onderbroken door de horizontale legrichting. Een smalle kamer wordt optisch breder. Gaat je voorkeur uit naar een visgraatvloer of een Hongaarse punt? Ook dan kun je optisch met de ruimte spelen. Met een grotere plank met walvisgraatpatroon zie je minder punten op de vloer en wordt de ruimte rustiger. Een visgraatvloer met kleinere vloerdelen creëert juist een speelser effect.

2. Met licht en kleur spelen

lichtval op vloeren

De creatieve oplossingen met vloeren zitten hem ook in het maken van kleurkeuzes. Want net als de talloze mogelijkheden voor kleuren op de muur breidt ook de keuze voor de kleur op de vloer zich uit. Kies je voor een eikenhouten vloer, dan hoef je je niet te beperken tot een donkere of lichte natuurtint, die overigens prachtig tot hun recht komen in iedere woonkamer. De kleurenscala varieert tussen wit en zwart met daartussen diverse bijzondere grijs- en bruintinten.

Met de keuze voor een houten vloer in een bepaalde kleurstelling, oefen je invloed uit op de optische ruimte en de sfeer die je in de kamer wilt creëren. Om de ruimte groter te doen lijken, is het raadzaam een lichte vloer te kiezen. Dat kan een lichte natuurhouten tint zijn maar ook een helemaal witte uitvoering. Het lichte materiaal van de vloer zorgt voor een ruimtelijker effect dat bovendien versterkt wordt door de reflectie van buitenlicht. Wil je dat de vloer bijdraagt aan een knusse, sfeervolle inrichting, dan kan een donkere of zelfs zwarte uitvoering verrassend werken. De kleur in combinatie met het legpatroon van de vloer heeft invloed op het ruimtelijk effect in de kamer en is dus een factor om mee te nemen in je zoektocht naar een nieuwe vloer.

3. Invloed van materiaalkeuze

vloeren materiaalkeuze

De laatste creatieve oplossingen die je met vloeren kunt realiseren, heeft betrekking op de keuze van het materiaal. Ook daarin heb je een scala aan keuzemogelijkheden die invloed hebben op de optische ruimte. Leg je bijvoorbeeld een eikenhouten kasteelvloer met authentieke noesten naast een betonlook gietvloer, dan kan het contrast haast niet groter zijn. Waar de karakteristieke details van de houten vloer bijdragen aan een sfeervolle en knusse inrichting, zorgt de gietvloer voor een strak en ruimtelijk effect. De keuze voor het materiaal is een bepalende factor in de creatieve oplossing die je met de vloer wilt vinden.

Creatieve oplossingen bij Woonboerderij Maja

Loop jij in je zoektocht naar een nieuwe vloer vast in de tal van mogelijkheden voor kleurkeuze, materialen en legpatronen? Onze creatieve oplossingen met vloeren geven je meer inzicht in de optische effecten die kunnen ontstaan met het leggen van de vloer. Welke keuzes vallen bij jou in de smaak en dragen bij aan een ruimtelijk of juist knus interieur?

Laat je adviseren door onze specialisten die je graag meer vertellen over de diverse creatieve mogelijkheden en oplossingen waarmee je het beoogde effect kunt realiseren. Neem gerust contact met ons voor persoonlijk advies dat je op weg helpt een mooie vloer te kiezen en het gewenste effect te bereiken.

Deel onze blog op:

Picture of Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs