Nog gesloten
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Eiken vloer schuren, waarom en hoe?

houten vloer schuren

Eiken vloer schuren: belangrijke stappen in het proces

Een eiken vloer is een prachtige aanvulling op iedere woning. Het heeft een tijdloze uitstraling, is duurzaam en kan de waarde van je woning verhogen. Als de vloer er al een tijdje in ligt, kan een eiken vloer zijn glans en schoonheid verliezen door slijtage, krassen en vlekken. Ten eerste is het belangrijk om een eiken vloer goed te onderhouden, maar een keer in de zoveel tijd kun je een eiken vloer ook schuren om het weer als nieuw te laten lijken. Of het nu een licht houten vloer of een houten vloer donker is, in beide gevallen is schuren belangrijk. In deze blog bespreken we uitgebreid hoe je een eiken vloer kunt schuren, van de voorbereiding tot de afwerking.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met schuren, is het belangrijk om de vloer goed voor te bereiden. Verwijder alle meubels uit de ruimte, maak de vloer schoon en kijk goed of er geen spijkers of schroeven uitsteken. De materialen die je nodig hebt zijn: een schuurmachine, schuurpapier, een stofzuiger, een dweil, een plamuurmes en een masker, gehoorbescherming en een bril.

Stap voor stap de vloer schuren

Een eiken vloer schuren moet zorgvuldig gebeuren, daarom moet het stap voor stap:

  • Grof schuren
    Begin te schuren met een grof schuurpapier om de oude afwerking en de oppervlakkige beschadigingen te verwijderen. Schuur in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen. Het is belangrijk om de schuurmachine gelijkmatig te bewegen en niet te lang op één plek te blijven. Voor het grof schuren kun je het beste schuurpapier korrel 40 gebruiken.
  • Middel schuren
    Na het grove schuren gebruik je een iets fijner schuurpapier korrel 60 of 80 om de vloer gladder te maken. Deze stap helpt ook om kleine krassen te verwijderen.
  • Fijn schuren
    Als laatste gebruik je fijn schuurpapier met korrel 120. Dit maakt de vloer zo glad mogelijk en bereidt het voor op de afwerking. Ook hier moet je richting de houtnerf schuren en alle delen van de vloer gelijk behandelen.

Als je het schuren hebt afgerond, is het belangrijk om de vloer goed schoon te maken. Gebruik een stofzuiger om al het stof en vuil te verwijderen. Neem de vloer af met een vochtige dweil. Kijk goed of de vloer oneffenheden of beschadigingen heeft die zijn ontstaan bij het schuren. Als dit niet het geval is kun je verder met de afwerking.

De afwerking

Nu de vloer mooi glad is geschuurd, is het tijd voor de afwerking. Er zijn verschillende opties, namelijk: olie, lak of hardwaxolie. Olie geeft een natuurlijke uitstraling en biedt bescherming tegen vocht en vuil. Lak biedt een harde, duurzame afwerking die goed is bestand tegen slijtage. Hardwaxolie geeft de vloer een natuurlijke look terwijl het ook een beschermende laag biedt. Bij Woonboerderij Maja gebruiken wij de Rubio Monocoat veel. Dit is een olieproduct dat werkt op basis van moleculaire verbinding. Ook gebruik wij Wish Fix van Osma voor het behoud van de vloer.

Jouw eiken vloer laten onderhouden door Woonboerderij Maja

Is jouw eiken vloer toe aan onderhoud, maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Neem dan contact met ons op! Maak foto’s van jouw vloer, mail die naar ons of neem ze mee naar onze showroom. Onze specialisten kunnen goed inschatten of de vloer onderhoud nodig heeft en welk onderhoud dat moet zijn. Ook als je op zoek bent naar een nieuwe eiken vloer ben je bij ons aan het juiste adres. In ons assortiment zitten soorten eikenhouten vloer van hoogwaardige kwaliteit.

Deel onze blog op:

Picture of Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs