Your Cart
Vandaag bereikbaar tot 21:00
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Eiken vloer op vloerverwarming

houten vloer met vloerverwarming

Zijn een eiken vloer en vloerverwarming een goede match?

Vloerverwarming is de meest comfortabele manier om de ruimte in jouw woning lekker behaaglijk te maken. Een eikenhouten vloer is een erg populaire en ook behaaglijke vloerbedekking. Maar gaat vloerverwarming en een eiken vloer goed samen?

Ja! Een eiken vloer en vloerverwarming gaan heel goed samen. De ene houtsoort is wel (veel) beter in het doorlaten van de warmte dan de andere houtsoort.

Eiken hout en vloerverwarming

Eikenhout is zeer geschikt voor vloerverwarming. Je dient je wel te houden aan de juiste richtlijnen. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe dekvloer is gestort moet er eerst een opstookprotocol uitgevoerd worden, voordat wij de eikenhouten vloer gaan plaatsen. De aannemer/installateur doet dit tegenwoordig ook al vaak, meteen als de nutsvoorzieningen aangesloten zijn. Daarna wordt beoordeeld of de constructievloer voldoet aan de eisen en of er geen lekkage in de vloerverwarming is.

Team Maja heeft ruime ervaring in het leggen van eiken vloeren in combinatie met vloerverwarming en adviseert je graag over jouw specifieke situatie. Dit is raadzaam, want zoals je kunt lezen is geen situatie gelijk.

Welke eiken vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Maja’s vloeren zijn vrijwel allemaal geschikt in combinatie met vloerverwarming. Logischerwijs zijn niet alle eikenhouten vloeren dat. Hout heeft de eigenschap te willen werken bij temperatuurschommeling, het is per slot van rekening een natuurproduct. Massieve vloerdelen zijn daarom niet geschikt.

Om jouw gewenste eiken vloer geschikt te maken voor vloerverwarming zijn er speciale eikenhouten vloerdelen ontwikkeld. Lamel vloerdelen, duoplanken etc. De opbouw bepaalt of de eiken vloer geschikt is voor vloerverwarming, of niet. Bij vloerverwarming legt Maja eikenhouten vloeren met een stabiele berkenhouten watervaste multiplex als drager. Deze vloerdelen zijn uiterst geschikt in combinatie met vloerverwarming. Je haalt een uitstekend rendement uit de vloerverwarming.

Wij leggen de vloerdelen verlijmd of zwevend. Iedere situatie is namelijk anders, hierover geven wij graag advies. Bij een zwevende vloer dient er altijd een tussenvloer tussen te komen die warmtedoorlaatbaar is. Deze heeft een lage R-waarde, een lage warmteweerstand.

Vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming

Vloerverwarming kan zowel als hoofd- als bijverwarming ingezet worden. In nieuwbouwprojecten wordt vaak enkel voor vloerverwarming gekozen. Ook in de bestaande bouw kiest men vaak voor hoofd vloerverwarming, bijvoorbeeld ingefreesde vloerverwarming. Dit kan allemaal heel goed, mits de vloerverwarming juist gelegd wordt en er wordt gewerkt met de juiste opbouw van de verschillende materialen. Zoals primer, egaline en lijm.

De installateur (of aannemer) moet kunnen vertellen welke maximale warmteweerstand (of Rc-waarde) er voor jouw huis geldt. Daarnaast dient rekening gehouden te worden met de afgifteberekening voor de benodigde verwarmingscapaciteit. Heel technisch, maar Team Maja en jouw installateur of aannemer kunnen je adviseren in het maken van de juiste keuzes.

Warmteweerstand

De warmteweerstand van de vloerdelen mag dus logischerwijs niet te hoog zijn, wanneer we een houten vloer plaatsen op vloerverwarming. De Rc waarde geeft de waarde van de weerstand aan. Wij hebben lamel eiken vloerdelen van 12, 15 en 16 mm in het assortiment. Deze worden vaak toegepast op vloerverwarming. Uiteraard hebben wij ook meerdere diktes, maar die zijn minder geschikt voor vloerverwarming.

Rc waarde eiken houten lamel vloer:

  • eiken lamel  12 mm   0,087 m2 K/w
  • eiken lamel 15 mm   0,107 m2 K/w
  • eiken lamel 16 mm   0,115 m2 K/w

Interesse in een mooie houten vloer, die geschikt is om op vloerverwarming te plaatsen? Je bent van harte welkom in onze sfeervolle showroom of stel hier je vraag.

 

Deel onze blog op:

Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Nieuwste blogs

Alle berichten

Gerelateerde blogs