Gesloten
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Eiken vloer op vloerverwarming

houten vloer met vloerverwarming

Een authentieke eiken vloer die bij jouw stijl past en de sfeer in de ruimte bepaalt, in je zoektocht heb je daar aandacht voor. Heb je vloerverwarming in huis, dan kijk je uiteraard ook naar een vloer die daar geschikt voor is en niet reageert op temperatuurschommelingen. Weten of de eiken vloer geschikt is voor vloerverwarming? Dat lees je hier.

Eikenhout in combinatie met vloerverwarming

Heb je vloerverwarming in huis, dan profiteer je van een comfortabele oplossing waarmee de hele ruimte aangenaam wordt verwarmd. Aan de andere kant moet je er niet aan denken dat je nieuwe vloer reageert op de vloerverwarming. Kies je voor een houten vloer, dan is het extra belangrijk te letten of de combinatie met de vloerverwarming geschikt is. De ene houtsoort laat de warmte namelijk veel beter door dan de andere houtsoort. In het geval van de eiken vloer kunnen we je zeggen dat je die zonder problemen op vloerverwarming kunt leggen.

Eikenhout is een natuurlijk materiaal dat zeer geschikt is in combinatie met vloerverwarming. De specialisten van Woonboerderij Maja hebben jarenlange ervaring met het leggen van eikenhouten vloeren in een ruimte waar vloerverwarming aanwezig is. We staan je dan ook graag te woord met advies voor jouw specifieke woonsituatie. Er zijn namelijk een aantal richtlijnen waar je rekening mee dient te houden. Voor het leggen van de eikenhouten vloer wordt bijvoorbeeld vaak een nieuwe dekvloer gestort. Voorafgaand moet een opstookprotocol worden uitgevoerd, in de meeste gevallen door de aannemer of installateur. Daarna volgt een beoordeling waarin wordt vastgesteld of de constructievloer aan de eisen voldoet en of er geen sprake is van lekken in de vloerverwarming.

eiken vloer met vloerverwarming

Zijn alle eiken vloeren geschikt voor vloerverwarming?

Hout wil van nature vaak reageren op temperatuurschommelingen. Het logische gevolg is dat niet alle eikenhouten vloeren geschikt zijn om op vloerverwarming te leggen. Met name massieve vloerdelen niet.

Bij Woonboerderij Maja verkopen we vloeren die vrijwel allemaal geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Hiervoor hebben we speciale vloerdelen ontwikkeld waarvan de samenstelling -denk aan lamel vloerdelen of aan duoplanken- bepaalt of de vloer al dan niet op vloerverwarming kan worden gelegd. Wij leggen doorgaans eikenhoutenvloeren met een stabiele berkenhouten, watervaste multiplexlaag. Deze blijven niet alleen in topconditie, ook het rendement van de vloerverwarming is zeer hoog.

De manier waarop de eikenhouten vloer wordt gelegd, heeft invloed op de rendabele werking van de vloerverwarming. Per woning verschilt of wij de vloerdelen verlijmd of zwevend leggen. Onder een zwevende vloer moet altijd een tussenvloer komen die warmte doorlaat en een lage warmteweestand (R-waarde) heeft. Hoe dit precies werkt, daar geven we graag persoonlijk advies over.

vloerverwarming hoofd bij

Vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming

Gebruik je uitsluitend de vloerverwarming voor het verwarmen van de woning of dient die als bijverwarming? Steeds vaker zien we dat alleen de vloerverwarming wordt gebruikt, met name in nieuwbouwwoningen en in toenemende mate in bestaande bouw. De vloerwarming als hoofdverwarming kan heel goed onder een eikenhouten vloer, mits de aansluiting correct is uitgevoerd en gebruik is gemaakt van juiste materialen als primer, egaline en lijm.

Over de warmteweerstand

Om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming rendabel werkt en de warmte goed in de ruimte terechtkomt, moeten de houten vloerdelen een lage warmteweerstand hebben. Hiervoor kijken we naar de Rc-waarde die de waarde van de totale weerstand aanduidt. In ons assortiment hebben we eiken lamelvloerdelen met een dikte van 12, 15 of 16 mm. Het materiaal wordt veelal gecombineerd met vloerverwarming en deze diktes zijn het meest geschikt. Hieronder zie je per dikte hoeveel de Rc-waarde van de eikenhouten lamelvloer bedraagt:

  • eiken lamel 12 mm: 0,087 m2K/W
  • eiken lamel 15 mm: 0,107 m2K/W
  • eiken lamel 16 mm: 0,115 m2K/W

Wil je een eiken vloer en maak je thuis gebruik van vloerverwarming? Dan is het belangrijk dat de installateur of aannemer je kan vertellen welke maximale warmteweerstand geldt voor jouw woning. Kijk daarnaast ook naar de afgifteberekening voor de benodigde verwarmingscapaciteit. Dit is allemaal erg technisch, daarom helpen onze specialisten je graag met advies. Zo kun je de juiste keuze maken. Ook je aannemer of installateur kan je hierin adviseren.

Eiken vloer van Woonboerderij Maja op jouw vloerverwarming?

Heb jij interesse in een van onze prachtige eiken vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming? Laat je inspireren door ons assortiment waar je vloeren in diverse houttinten vindt en die je zonder problemen op vloerverwarming kunt (laten) leggen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ook ben je van harte welkom in onze showroom waar je de vloeren in het echt kunt zien en waar we je graag meer vertellen over de combinatie met vloerverwarming.

Deel onze blog op:

Picture of Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs