Vandaag bereikbaar tot 17:00
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Houten vloer met vloerverwarming

Houten vloer met vloerverwarming

Zijn een houten vloer en vloerverwarming een goede match?

Vloerverwarming is de meest comfortabele manier om de ruimte in jouw woning behaaglijk te maken. De warmte verspreidt zich geleidelijk en gelijkmatig over de kamer. Met je sokken of zelfs je blote voeten is het heel aangenaam om over de vloer te lopen, terwijl de buitentemperaturen kelderen. De vloerverwarming is bovendien een duurzame oplossing, omdat je niet hard hoeft te stoken om toch de ruimte warm te krijgen.

De keuze voor je vloer is belangrijk wanneer je vloerverwarming hebt. Een houten vloer is erg populair. Niet alleen vanwege het uiterlijk, ook om de warme uitstraling. Maar is de houten vloer ook praktisch en kan je die combineren met vloerverwarming? Daarover lees je in deze blog. Heb je bovendien al eens gehoord van vloerverkoeling? Ook daar gaan we op in. Team Maja is altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en technieken die op het gebied van vloertrends spelen. En daar gaan we voortdurend in mee. Ontdek daarom in deze blog welke vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming én vloerverkoeling.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Wanneer je een nieuwe vloer op vloerverwarming wilt laten leggen, dan moet je er niet aan denken dat de warmte invloed heeft op de kwaliteit en het uiterlijk van de vloer. Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap te willen werken bij temperatuurschommeling. Om die reden zijn massieve vloerdelen bijvoorbeeld niet geschikt.

Maja’s vloeren zijn vrijwel allemaal te combineren met vloerverwarming. We passen speciale technieken toe om ervoor te zorgen dat jouw gewenste houten vloer geschikt wordt gemaakt voor vloerverwarming. Daarvoor gebruiken we speciale houten vloerdelen als lamel vloerdelen of duo planken. De opbouw bepaalt of de houten vloer al dan niet geschikt is voor vloerverwarming. Wil je bijvoorbeeld een eikenhouten vloer op vloerverwarming, dan wordt die door een stabiele berkenhouten watervaste multiplex gedragen. Deze vloerdelen zijn uiterst geschikt in combinatie met vloerverwarming en je haalt er een uitstekend rendement uit.

Wij leggen de vloerdelen verlijmd of zwevend. Bij een zwevende vloer dient er altijd een tussenvloer te komen die water door kan laten. Iedere situatie is namelijk anders en daar geven wij graag advies over.

Eikenhout en vloerverwarming

Een eiken vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming. Je dient je wel te houden aan de juiste richtlijnen. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe dekvloer is gestort, moet er eerst een opstookprotocol uitgevoerd worden voordat wij de vloer gaan plaatsen. De aannemer of installateur doet dit tegenwoordig ook al vaak. Daarna wordt beoordeeld of de constructievloer voldoet aan de eisen en of er geen lekkage in de vloerverwarming is.

Team Maja heeft ruime ervaring in het leggen van houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. Daarom adviseren we je graag bij het maken van de juiste keuze die betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Dit is raadzaam, want zoals je kunt lezen is geen situatie gelijk.

Vloerverwarming onder houten vloer

Vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming

Vloerverwarming kan als hoofd- en bijverwarming ingezet worden. In nieuwbouwprojecten wordt vaak alleen voor vloerverwarming gekozen. Ook in de bestaande bouw kiest men vaak voor hoofdvloerverwarming die er bijvoorbeeld in is gefreesd. Dit kan allemaal heel goed, mits de vloerverwarming juist gelegd is en er wordt gewerkt met de juiste opbouw van de verschillende materialen als primer, egaline en lijm.

De installateur of aannemer moet kunnen vertellen welke maximale warmteweerstand (of Rc-waarde) er voor jouw huis geldt. Daarnaast dient rekening gehouden te worden met de afgifteberekening voor de benodigde verwarmingscapaciteit. Veel technische informatie, maar Team Maja en jouw installateur of aannemer kunnen je adviseren in het maken van de juiste keuzes.

Verkoelen via de vloer

Hartje winter verlangen we naar een fijne vloerverwarming die de hele ruimte optimaal verwarmt. Maar hoe zit het straks in de zomer als we de temperatuur in huis op een duurzame manier willen reguleren? Daarvoor is de vloerverwarming wellicht een mooie oplossing. Een warmtepomp die in steeds meer nieuwbouwwoningen wordt geïnstalleerd, vult de leidingen van de vloerverwarming met koud water en de verwarming transformeert in een vloerverkoeling. Let op, de vloerverkoeling werkt niet als een airconditioner die de temperatuur snel omlaag brengt. Wel krijgt de ruimte een aangename temperatuur die tijdens een hittegolf een stuk lager ligt dan buiten.

Omdat de houten vloer een natuurlijk product is en reageert op wisselende temperaturen, is het belangrijk te weten hoe je de vloerverkoeling reguleert. Bij het afstellen van de gewenste temperatuur moet je rekening houden met het risico op condensatie. Is het water in de verkoeler te koud, dan ontstaat er mogelijk condens en kunnen de vloerdelen kromtrekken. Hoe verleidelijk het ook is om in de hitte optimaal te koelen, zorg ervoor dat de temperatuur van het water niet kouder is dan 19 graden.

Vrijblijvend advies van Woonboerderij Maja

Het idee om je huis te verwarmen of te verkoelen via de vloer is aantrekkelijk. En bovendien ook mogelijk. Hoe comfortabel zou het zijn als je voeten in de winter niet opgeschrikt worden door een koude, harde vloer maar de heerlijke warmte van de vloerverwarming voelen. En dat diezelfde vloer in de zomer een aangename koelte afgeeft?

Wel zal de vraag oprijzen of jouw vloer geschikt is voor zowel vloerverwarming als -verkoeling. Heb je een houten vloer in huis liggen of ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Neem gerust contact op met onze specialisten. We vertellen je graag welke soorten vloer niet beïnvloed worden door temperatuurwisselingen. Zo kan jij het hele jaar door de temperatuur in huis optimaal en duurzaam via de vloer reguleren.

Deel onze blog op:

Picture of Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs