Vandaag bereikbaar tot 17:00
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Onderhoud van de houten vloer, waarom en hoe?

Onderhoud houten vloer waarom hoe

De houten vloer in je woning, daar ben je zuinig op. Dat is meer dan logisch, want je misschien heb je er veel tijd in gestoken een vloer te vinden die perfect bij de stijl van je interieur past. Bovendien vervang je de vloer of een deel ervan niet zomaar. Het is dus essentieel dat je zorgt voor optimaal onderhoud van de houten vloer.

Hoe kun je dat thuis het beste doen? Daar helpen de tips in deze blog je bij. Ontdek wat je wel en niet moet doen om je houten vloer schoon te maken en goed te onderhouden. Pas je onze tips toe, dan heb je langer plezier van een houten vloer waarvan de kwaliteit behouden blijft.

De houten vloer schoonmaken

Allereerst het schoonmaken van de houten vloer. Net als voor de rest van het huis is het belangrijk dat je de vloer schoon houdt. Vooral in ruimtes waar geleefd wordt en regelmatig eten en drinken wordt genuttigd, wil je het schoonmaakritme er goed in hebben. Dat hoeft zeker niet iedere dag. Sterker nog, we raden je aan om het schoonmaken met water en zeep te beperken tot maximaal 1x per 14 dagen. Het stofzuigen en afnemen met een microvezeldoek kun je uiteraard vaker doen. Om er zeker van te zijn dat je een goede zeep gebruikt die je vloer reinigt en mooi houdt, verwijzen we je graag naar de producten voor vloerreiniging die we in ons assortiment aanbieden.

Het schoonmaken van de houten vloer behelst meer dan alleen het gebruiken van een dweil en emmer waarmee je over het oppervlak gaat. Om de kwaliteit en het uiterlijk goed te houden, is het belangrijk rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Maak je een sop klaar, gebruik dan niet meer zeep dan op de instructie staat aangegeven. Doe je dat wel, dan loop je het risico dat er na het schoonmaken een zachte laag achterblijft. Vuil dat van buiten wordt meegenomen, kan in die laag trekken.
  • Zet voor het dweilen twee emmers klaar. Eén met lauw water en zeep en een tweede met koud water. De tweede emmer kun je gebruiken om de dweil schoon te maken en het vuil daarin achter te laten.
  • Wring de dweil goed uit, zodat er na het dweilen geen laag water op de houten vloer blijft staan. Belangrijk is dat je de ruimte goed ventileert en dat je de schoonmaak eindigt met het drogen van de vloer.
  • De reinigingsproducten in ons assortiment zijn van hoge kwaliteit en zorgen voor het gewenste resultaat. Dat is anders met het gebruik van chemische en agressieve schoonmaakmiddelen. Denk je dat chloor of terpentine weinig kwaad kan, dan kom je bedrogen uit. Vlekken die hierdoor ontstaan, zijn erg moeilijk te verwijderen.

houten vloer onderhouden en schoonmaken

Onderhoud van de houten vloer

De houten vloer schoonmaken is belangrijk. Het onderhoud ervan vraagt minstens zoveel aandacht. Hout is immers een natuurlijk materiaal dat reageert op temperatuurverschillen en vocht. Is het hout onvoldoende behandeld en beschermd, dan zijn krassen en vlekken die ontstaan beter zichtbaar.

Het kost wat tijd om de vloer een onderhoudsbeurt te geven, omdat je de ruimte zoveel mogelijk leeg moet halen en er na de behandeling een aantal uur -bij goede ventilatie bedraagt dit 4 tot 6 uur- weg moet blijven. Maar doe je het consistent, dan heb je veel langer plezier van de vloer die er zelfs na jaren nog als nieuw uitziet. Volg de volgende stappen voor het onderhoud van de houten vloer:

  • Met een licht vochtige doek maak je de vloer vuil- en stofvrij om hem vervolgens te laten drogen. Het onderhoudsmiddel dat je in ons assortiment kunt vinden, breng je vervolgens aan op het oppervlak.
  • Gebruik net als bij het schoonmaken niet te veel van het middel. Je hebt er maar weinig van nodig. Volg de instructies op het etiket die precies aangeven wat de verhoudingen moeten zijn.
  • Nadat je het middel een paar minuten in de vloer hebt laten trekken, kun je de zone droogwrijven met een niet-pluizende doek of een boenmachine met witte pad.
  • Deel de ruimte in in kleinere zones die je na elkaar behandelt. Zo kun je binnen 15 tot 20 minuten bovenstaande stappen per zone doorlopen.

Onderhoud van de houten vloer van Woonboerderij Maja

Neem je uitgebreid tijd voor de reiniging en het onderhoud van de houten vloer, dan zul je zien dat je voordeel hebt van de energie die je erin steekt. De kwaliteit van de vloer blijft optimaal behouden en na jaren ziet de vloer er nog altijd als nieuw uit.

Wil je de vloer een keer grondig aanpakken met een grote onderhoudsbeurt? Dan raden we je aan hiervoor een specialist in te schakelen. Wij komen graag bij je langs. Niet alleen als je een nieuwe vloer bij ons koopt die we voor je mogen leggen, ook voor het inspecteren en behandelen van je huidige vloer. Wil je weten wat we hierin voor je kunnen doen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies.

Deel onze blog op:

Picture of Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs