Vandaag bereikbaar tot 21:00
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Houten vloer oliën, waarom en hoe?

houten vloer olien

Bescherming van jouw houten vloer

Waarom je houten vloer voorzien van olie? Hout is een natuurproduct is. Dit product wil je natuurlijk meteen voorzien van een natuurlijk ogende beschermlaag. Als je een houten vloer bij Maja hebt gekocht dan is de eerste behandeling al voor jou gedaan. Tegenwoordig worden vrijwel alle houten vloeren geleverd met een kleurolie. De vloer heeft hierdoor de gewenste kleur en is meteen voorzien van een slijtlaag waardoor de vloer slijtvast en bestand is tegen bijvoorbeeld water of andere vervuiling.

Koop je een vloer bij Maja dan wordt deze gelegd nadat deze in de gewenste kleurolie is gezet. Je kunt er ook voor kiezen om de houten vloer zelf in de kleur olie te zetten. Hier komen we later op terug.

Bescherming met olie producten

Waar voorheen vaak een houten vloer afgelakt werd, levert Maja nu houten vloeren veelal afgewerkt met een sterkte kleurolie. Het voordeel van het werken met olie is dat je met olie de houten vloer plaatselijk bij kan werken.

Kleur bepalen met olie

Naast het beschermen van je houten vloer met olie bepaalt de olie ook de kleur van de houten vloer. Wij werken veelal met MonoCoat olie of Osmo olie. MonoCoat heeft wel 40 verschillende kleuren in het assortiment. Waar we de kleur voorheen met de hand aan brachten, gebeurt dit nu machinaal in onze oliestraat.

Het voordeel van deze oliestraat is dat de olie goed in de poriën van de vloerdelen terecht komt. De kleur wordt nog wel met de hand uitgesmeerd en op de droogrekken gelegd. Dus alle vloerdelen worden stuk voor stuk onder handen genomen en gecontroleerd. Het voordeel van dit proces is dat na het leggen van de houten vloer deze meteen toegankelijk is. Je hebt niet meer te maken met een droogtijd, die is al geweest.

Geschikte olie voor jouw houten vloer

Waar voorheen de vloer meerdere malen in de olie gezet moest worden voor het gewenste resultaat, is het nu mogelijk met 1 laag olie. Niet alle olie is hiervoor geschikt. Maja gebruikt hiervoor Rubio Moncoat 2 componenten olie. Deze houtolie is vrij nieuw maar kleurt én beschermt al met 1 laag. Naast dat deze kleurolie prettig is in gebruik, garandeert deze olie ook een superieure houtbescherming.

Hoe zet je de vloer in de olie?

Als je de houten vloer zelf in de olie wilt zetten moet deze eerst heel goed worden ontvet. Nadat de hele vloer is ontvet is het raadzaam deze licht op te schuren. Nadat de vloer nog een keer is ontvet en helemaal droog is kan de olie worden aangebracht. De hoeken en randen worden vaak aangebracht met een blokkwast, grote oppervlakken met een roller.

Reinigen houten vloer

Een houten vloer reinig je met producten die speciaal bestemd zijn voor het reinigen van houten vloeren. Het gebruik van allesreiniger is not done! Een allesreiniger slijt de aangebrachte beschermlaag. Heb je wel eens gewerkt met een refresh spray? Of speciale onderhoudsolie? Team Maja adviseert je graag over het juiste gebruik van onderhoudsproducten of hoe je een houten vloer in de olie zet.

Neem hiervoor contact op

Deel onze blog op:

Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs