Nog gesloten
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Houten vloer oliën, waarom en hoe?

houten vloer olien

Een houten vloer geeft sfeer en warmte aan je interieur. Het is een prachtige basis die bepalend is voor de rest van de inrichting. Om deze warme sfeer te behouden, is het belangrijk de vloer goed te onderhouden. Onmisbaar onderdeel hiervan is dat je eens in de 5 jaar de tijd neemt om de houten vloer te oliën. Waarom dit nodig is en hoe je het zelf kunt doen, dat lees je hier.

Waarom je houten vloer oliën?

Hout is een natuurproduct. Dat betekent dat de vloer reageert op externe factoren. Een factor is bijvoorbeeld dat in huis wordt geleefd. Zou de vloer onbehandeld zijn en geen olielaag hebben, dan kunnen slijtplekken en krassen ontstaan. Om het natuurlijk uiterlijk van het hout in topconditie te houden, is een olielaag essentieel. Dit is een natuurlijk ogende beschermlaag die je bovendien in de gewenste kleur kunt aanbrengen.

Het oliën van de houten vloer gebeurt het liefst eens in de 5 jaar. Heb je een houten vloer bij Maja gekocht, dan is de eerste behandeling al voor je gedaan.

Bescherming met olieproducten

Voorheen werden houten vloeren vaak afgelakt. Tegenwoordig leveren we bij Maja houten vloeren die zijn afgewerkt met een sterke kleurolie. Deze olie beschermt de vloer tegen krassen, slijtage en vocht. Mocht het nodig zijn, dan heb je bovendien het voordeel dat je de houten vloer plaatselijk kan bijwerken met de olie.

Kleur bepalen met olie

Naast bescherming van je houten vloer, zorgt de olie ook voor kleur van de vloer. Bij Maja werken we veelal met olie van MonoCoat of Osmo. MonoCoat heeft tot 40 verschillende kleuren in het assortiment. Koop je een vloer bij ons, dan heb je dus ruime keuze. Bovendien zetten we de vloer meteen in de kleurolie die jij hebt gekozen.

Dit doen wij machinaal door de houten vloer door de oliestraat te halen. In de oliestraat wordt de olie gelijkmatig over het hout verdeeld waarna we de vloerdelen op droogrekken leggen. Een voordeel van het olieproces is dat de vloer na het leggen direct te betreden is. De vloer is al geolied, dus je hoeft niet meer te wachten op de droogtijd.

Onze olie geschikt voor jouw houten vloer

Waar voorheen de vloer meerdere malen in de olie gezet moest worden om het gewenste resultaat te krijgen, is één laag olie nu voldoende. Niet alle olie is hiervoor geschikt. Wij gebruiken Rubio MonoCoat tweecomponentenolie, een wereldwijd bekende houtolie van hoge kwaliteit die de houten vloer al na één laag kleurt én beschermt.

Eigenhandig de vloer oliën?

Is het tijd om de houten vloer opnieuw te oliën en wil je dat zelf doen? Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. De houten vloer licht opschuren
  2. Na schuren de vloer ontvetten
  3. Is de vloer ontvet en helemaal droog, begin dan met het oliën van de vloer
  4. Gebruik een roller of poetsmachine voor de grote oppervlakten, doe de hoeken en randen met een blokkwast

Je houten vloer reinigen

Om de houten vloer in goede conditie te houden, is het ook essentieel de vloer met regelmaat te reinigen. Maar daarvoor dien je wel de juiste producten te gebruiken. Allesreiniger is bijvoorbeeld uit den boze, omdat het de aangebrachte beschermlaag van de olie juist doet slijten. Heb je wel eens gewerkt met een refresh spray of met speciale onderhoudsolie? Onze specialisten adviseren je graag over het gebruik van de juiste onderhoudsproducten.

De houten vloer laten oliën door Woonboerderij Maja

Is jouw vloer toe aan een nieuwe oliebehandeling? Of ben je op zoek naar een nieuwe houten vloer in je favoriete tinten? Bij Woonboerderij Maja staan we klaar je te helpen bij het kiezen en/of oliën van je houten vloer. Neem vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden. We helpen je graag jouw houten vloer in topconditie te houden.

Deel onze blog op:

Picture of Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs