Vandaag bereikbaar tot 17:00
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

8 manieren om een houten vloer te bewerken

houten vloer bewerken 8 manieren

Bewerking van houten vloeren

Een houten vloer kan op talloze manieren worden bewerkt. Je kunt de sfeer kiezen die bij je en de woning past. Hieronder volgt een opsomming van 8 manieren wat betreft de verschillende bewerkingen. De houten vloerdelen worden naderhand in de gewenste kleur/afwerking gezet. Hierover kun je meer lezen in de blog ‘afwerking houten vloer‘.

1. Gestopte of deels gestopte vloer

Ten eerste kun je kiezen tussen een gestopte/open en deels gestopt vloer. Bij een gestopte vloer worden de noesten voor het schaven/schuren gestopt. Als je kiest voor deels gestopt worden de grote noesten gevild maar blijven scheurtjes en kleine open noestjes open. Het geeft een natuurlijke, robuustere uitstraling aan het hout.

2. Roken van de vloerdelen

Door eikenhout te laten roken krijgt de plankenvloer meer diepte in het hout. De nerven worden meer zichtbaar en het hout wordt donkerder. Hoe langer men rookt, hoe donkerder dat het hout wordt. Woonboerderij Maja heeft de keuze in enkel roken en dubbel roken.

Bekijk hier al onze gerookte houten vloeren

3. Trommelen van de vloerdelen

Hierbij worden de planken door een trommelmachine gehaald. Op deze manier worden de planken verouderd. Er ontstaan deuken/deukjes in de planken. De vloer krijgt een doorleefde uitstraling.

4. Schrapen van de vloerdelen

Deze bewerking houdt in dat de zijkanten van de planken worden verouderd. Het geeft wederom een doorleefde uitstraling aan de vloer. Een compleet andere uitstraling dan de traditionele v-groef. Vloerdelen kunnen geleverd worden met een vellingkant en zonder vellingkant. In beide gevallen kun je de vloer laten schrapen.

5. Branden van de vloerdelen

Hierbij worden de nerven van het hout donkerder. De nerven van de plank worden donkerbruin/zwart.

6. Zwarte bis

Bij deze bewerking wordt de vloer eerst zwart gebeitst. Vervolgens nogmaals geschuurd. Het zwarte blijft dan echter in de v-groef. Ook wanneer de plank verouderd is, blijft het zwarte achter in de deukjes. Het geeft wederom een verouderde look.

bewerkte houten vloer

7. Fijn bezaagd

Bij fijn bezagen wordt de oppervlakte van het hout opnieuw gezaagd, waardoor er horizontaal streepjes over de breedte van de planken lopen. Deze manier van bewerken geeft ook kans op zeer kleine hoogte verschillen langs de langszijden van de planken. Het geeft de planken een robuuste, doorleefde uitstraling.

8. Borstelen van de vloerdelen

Bij het borstelen van houten vloeren worden de nerven ook beter zichtbaar. De gewenste oliekleur komt hierin zichtbaar.

Een bewerkte houten vloer met karakter

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus vele verschillende bewerkingen die de plank een compleet eigen karakter geven. Je kunt deze bewerkingen ook met elkaar combineren voor de gewenste uitstraling voor jouw houten vloer. Kom bij ons langs en laat je verrassen over de vele mogelijkheden! Je vindt ons in Drachten. Neem ook gerust alvast een kijkje tussen onze houten vloeren en maak gebruik van de filter om de gewenste bewerking te kiezen.

Bekijk hier al onze houten vloeren

Deel onze blog op:

Picture of Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs