Gesloten
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Wat is het verschil tussen een pvc-vloer en een houten vloer?

Verschil tussen pvc en houten vloer

De keuze maken tussen een pvc-vloer of een houten vloer, beide opties hebben hun voordeel. Wat zijn die voordelen en hoe weet je welk materiaal het meest geschikt is in jouw woning. En welk materiaal het best aansluit op de sfeer in je interieur? Wij leggen de verschillen tussen een pvc- en houten vloer aan je voor. Zo kun jij de opties tegen elkaar afwegen en tot een weloverwogen keuze komen. We denken bovendien graag met je mee door je in een vrijblijvend adviesgesprek te helpen de voor- en nadelen op een rij te zetten.

Het uiterlijk

Om te beginnen het uiterlijk van de vloer. De kleur, het legpatroon en het materiaal zijn daarin bepalend. Dus ook het verschil tussen een pvc-vloer en een houten vloer speelt een rol. Al jaren is pvc een populair materiaal dat als vloer in tal van woningen ligt. Kijk je naar kleurkeuzes en legpatronen, dan kun je met de pvc-vloer allerlei kanten op. Denk aan een strakke vloer of juist een mooie houtlook.

Wat betreft het uiterlijk lukt het de pvc-vloer steeds beter om de houten vloer te benaderen. Leg je een vloer met houtlook op de grond, dan moet je echt een tweede keer kijken om te zien dat het om pvc gaat. Waar je vaak het verschil in kunt herkennen, is de authenticiteit die alleen in een houten vloer te zien is. Dat heeft gewoonweg te maken met de natuurlijke oorsprong van het materiaal. Ieder stukje van het hout is dankzij de noesten en tekeningen uniek en je ziet geen herhaling terug in de verschillende planken.

houten vloer vs pvc vloer

Isolerende werking

Een ander verschil tussen de pvc- en houten vloer heeft te maken met de isolerende werking van het materiaal. Hout is een natuurlijk product dat zorgt voor een authentiek uiterlijk van de vloer. Daarnaast heeft hout het vermogen om te dienen als isolatiemateriaal. Alleen al met de houten vloer leg je een degelijke isolatielaag op de grond die je kunt ondersteunen met andere oplossingen voor geluids- en warmte-isolatie. Pvc is een kunststof die bestaat uit lagen polyvinylchloride en is op zichzelf staand minder geschikt als isolatie.

Een groot voordeel van zowel de pvc-vloer als de houten vloer is dat beide materialen geschikt zijn voor vloerverwarming. Veranderende temperaturen hebben geen werking op de vloer waardoor je met een gerust hart de vloerverwarming kan inschakelen.

Maatwerk

Ieder houten vloerdeel is uniek, wat betekent dat je thuis een vloer kunt laten leggen waar geen tweede van is. Het voordeel hiervan is dat we met de houten vloer maatwerk kunnen leveren. In de meeste gevallen zijn de planken van de houten vloer langer, waardoor ze in iedere gewenste maat besteld kunnen worden. De grootte van pvc-vloerdelen is vaak van tevoren bepaald, waardoor je eerder beperkt wordt tot specifieke afmetingen.

pvc vloer vs houten vloer

Onderhoud van de vloer

Van de nieuwe vloer in je interieur wil je nog jaren genieten. Die moet dus mooi blijven. In de loop van de jaren kunnen sporen van gebruik en slijtage zichtbaar worden, zeker als je spelende kinderen hebt of geregeld met meubelen schuift. Door de juiste onderhoudstechnieken en -middelen kun je zichtbare slijtplekken minimaliseren. Er zijn een aantal verschillen tussen een pvc- en houten vloer die betrekking hebben op het onderhoud. Omdat hout een natuurlijk materiaal is dat kan reageren op kou-warmtewisselingen of dat kan verkleuren door uv-straling, vraagt deze vloer om meer onderhoud.

  • Bij het reinigen van de houten vloer of het verwijderen van een vlek raden we je aan weg te blijven van agressieve en chemische schoonmaakmiddelen die het materiaal kunnen beschadigen. Je kunt water en zeep gebruiken, maar beperk je tot een tweewekelijkse schoonmaak en maak na afloop de vloer goed droog. Pvc-vloeren kunnen beter tegen vocht en daarom vaker gedweild worden.
  • Het behouden van het mooie uiterlijk van de vloer doe je door het materiaal als het ware een schoonheidsbehandeling te geven met de juiste onderhoudsmiddelen. De pvc-vloer heeft doorgaans genoeg aan een jaarlijkse behandeling met een speciale polish. Eens in de 3 tot 5 jaar heeft de houten vloer er behoefte aan in de olie te worden gezet. En door om de 10 jaar een grote onderhoudsbeurt uit te (laten) voeren waarbij je de houten planken schuurt, ligt die er met gemak weer een decennium als nieuw bij. Laat je van tevoren informeren over het oliën of schuren van de houten vloer voordat je eigenhandig aan de slag gaat.

Een pvc- of houten vloer van Woonboerderij Maja

Met de verschillen tussen een pvc- en houten vloer op een rij willen we jou meer inzichten geven die je helpen in het maken van een keuze. Ga je voor een authentieke houten vloer die voor een warme en sfeervolle uitstraling zorgen of gaat je voorkeur uit naar een praktische houtlook pvc-vloer die bijna niet te onderscheiden is van echt hout? Weeg bovenstaande verschillen tegen elkaar af en laat je inspireren door ons aanbod aan prachtige vloeren in diverse legpatronen. Kunnen we je verder ondersteunen in het maken van je keuze? Kom dan eens langs in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies.

Deel onze blog op:

Picture of Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Gerelateerde blogs