Stappenplan: Visgraatvloer leggen in 6 stappen > Woonboerderij Maja
Nog gesloten
Dinsdag: 09:30 – 17:00; woensdag: 09:30 – 17:00; donderdag: 09:30 – 17:00, 19:00 – 21:00; vrijdag: 09:30 – 17:00; zaterdag: 09:30 – 17:00; zondag: Gesloten; maandag: Gesloten.

Stappenplan: Visgraatvloer leggen in 6 stappen

stappenplan visgraatvloer leggen

Een visgraatvloer leggen in 6 stappen doe je zo!

Ben je al enige tijd uitgekeken op de huidige vloer in je woonkamer en wil je die graag vervangen door een visgraatvloer? Je hebt het hele internet al afgestruind naar mooie uitvoeringen en geen woonblad vol prachtige sfeerbeelden met de visgraatvloer is aan jou voorbijgegaan. Hoe mooi je het patroon ook vindt, het leggen van de visgraatvloer kan nog wel eens een uitdaging zijn.

Tenzij je deze blog leest waar in 6 stappen het leggen van dit patroon aan je wordt uitgelegd. Wil je zelf aan de slag gaan met het vervangen van je vloer, volg dan onderstaand stappenplan voor het leggen van de visgraatvloer, zodat dit ook voor jou een fluitje van een cent is.

De stijl en veelzijdigheid van de visgraatvloer

De visgraatvloer is sterk in opkomst. Steeds meer mensen spreken hun voorkeur uit voor dit patroon dat een prachtige uitstraling heeft in een stijlvol en klassiek interieur. Maar ook in een moderne woonstijl met strakke details en lichte kleuren hoort deze vloer zeker thuis. De veelzijdigheid van het patroon maakt dat de vloer erg toegankelijk is en past in uiteenlopende woonstijlen. Datzelfde geldt voor de Hongaarse punt. Dit is een vloer met een net iets ander legpatroon, maar daardoor een heel andere sfeer in de ruimte.

visgraatvloer leggen

Als je je woning wilt inrichten om tot een speels en levendig geheel te komen, dan bereik je dat met de visgraatvloer. Het patroon kan op twee manieren gelegd worden, die beiden voor een heel andere uitstraling zorgen. Leg je de visgraatvloer in een elleboogverband, dan liggen de planken evenwijdig langs de muren. Je kunt er ook voor kiezen het patroon 45 graden te draaien, om een nog speelser effect te krijgen. Dit maakt niet heel veel verschil voor het leggen van de vloer, alleen bij de eerste planken kies je welke kant je opgaat met het patroon.

De 6 stappen voor het leggen van de visgraatvloer:

Stap 1: de benodigdheden voor het leggen van de visgraatvloer

Voordat je voortvarend aan de slag gaat met het leggen van de visgraatvloer, is het belangrijk te kijken of je het volgend gerei binnen handbereik hebt. Met deze instrumenten kun je het patroon strak in de ruimte plaatsen.

  • Een rubberen hamer en een stootblok om de planken goed tegen elkaar aan te leggen.
  • Een meetlint om de lengte van iedere plank af te meten.
  • Een zwaaihaak waarmee je de exacte hoek kunt uitmeten.
  • Een afkortzaag, decoupeerzaag en tafelzaag
  • Lijm

Heb je deze spullen voor je liggen, dan kun je met de volgende stap in het leggen van de visgraatvloer beginnen.

Stap 2: de legrichting van de visgraatvloer bepalen

Heb je al nagedacht over de richting waarin je de vloer wilt leggen? Dit kan in een elleboogverband of met een hoek van 45 graden ten opzichte van de muur. Denk bij het bepalen van de legrichting bijvoorbeeld aan de lengte van de ruimte die je mogelijk wilt benadrukken. Is de richting van het patroon vastgesteld, dan begin je bij de muur die haaks op de legrichting staat.

Starterspunt visgraatvloer

Stap 3: een begin maken met de eerste planken

Als je begint aan het leggen van de visgraatvloer, dan hoef je niet zelf uit te vogelen waar je de planken moet afzagen. In het pakket wordt onderscheid gemaakt tussen rechter en linker planken die je van tevoren van elkaar scheidt. Met een R en een L kun je de planken uit elkaar houden. Daarnaast zijn de pakketten voorzien van een sjabloon die je helpt bij het markeren en snijden van de planken. Met het juist afsnijden van de eerste planken kom je tot het starterspunt dat je tegen de wand legt. Afhankelijk van de breedte die de ruimte beslaat, kun je berekenen hoeveel starterspunten je moet snijden die het begin vormen van de visgraatvloer.

Stap 4: vanuit het midden van de ruimte beginnen

In de lengte waarin je de visgraatvloer legt, trek je een krijtstreep over het midden van de ruimte. Daar begin je met het leggen van het eerste starterspunt van de vloer. Ligt het begin erin, dan ga je de muur af tot je in de hoek van de kamer bent. Daar aangekomen zaag je met precisie een deel van het starterspunt af, zodat het goed aansluit. Als je dit aan beide kanten vanaf het midden hebt gedaan, dan ligt de basis voor de visgraatvloer klaar en kun je verder met de overige planken.

Stap 5: de zijkanten van de visgraatvloer afzagen

Terwijl je de ruimte opvult met de visgraatvloer, moet je de zijkant van het patroon afzagen. Dit kun je eenvoudig doen door de lengte van de plank af te meten en aan de kopse kant een deel af te zagen. Uiteraard wel onder een hoek van 45 graden, zodat de plank netjes aansluit.

Stap 6: de vloer afwerken met plinten

De vloer ligt in zijn geheel in de ruimte en je ziet gelijk al verschil in de uitstraling. En die wordt alleen maar mooier als je de vloer netjes afwerkt met een plint langs de wand. Daarin kun je kiezen voor een mooie smalle plint in dezelfde kleur als de vloer, een hoge plint in witte kleur voor een frisse uitstraling of een stoere zwarte plint die goed past in een industriële inrichting. Het is net waar jouw voorkeur ligt. Zolang je de tijd maar neemt voor de finishing touch van je eigenhandig gelegde visgraatvloer.

visgraatvloer laten leggen

Een visgraatvloer laten leggen door Woonboerderij Maja

Jeuken je handen al om aan de slag te gaan en de visgraatvloer te leggen in jouw woning? Bekijk onze uitvoeringen van de visgraatvloer waar je zeker een prachtig exemplaar tussen vindt. Laat je bovendien ook inspireren door onze andere vloeren om in je interieur te leggen. Wat dacht je van de stijlvolle patronen van de tapis vloer, die een erg karakteristieke uitstraling heeft. En zie je het toch niet zitten om de vloer zelf te leggen of wil je niet beginnen voor al je vragen zijn beantwoord? Neem dan eens contact op met onze specialisten, die je door het stappenplan helpen. Of anders bij je langskomen om een handje te helpen met het leggen.

Bekijk hier al onze visgraatvloeren

Deel onze blog op:

Mirjam Koenen

Mirjam Koenen

Nieuwste blogs

Alle berichten

Gerelateerde blogs